Zupa pomidorowa

składniki

  • 1,5 litra bulionu
  • 200 g śmietany (30% lub 18%)
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki (opcjonalnie)

Zupa pomidorowa? Klasyka wśród zup! Najważniejsze w tym daniu są oczywiście pomidory. W sezonie można użyć świeżych, natomiast w miesiącach zimowych pomidorów z puszki, passaty czy koncentratu pomidorowego. My w tym przepisie, oprzemy się właśnie na najzwyklejszym koncentracie pomidorowych. Dobrej jakości koncentrat pozwoli przygotować zupę pomidorową o każdej porze roku. Możemy ją podawać z makaronem, ale równie dobrze będzie smakować z ryżem. Do wyboru zostaje również kwestia, czy zaserwować ją ze śmietaną czy bez, a jeśli z, to czy ze słodką, czy kwaśną. Wszystko zależy od naszych indywidualnych kulinarnych upodobań. Poniżej: nasza ulubiona!

Zupa pomidorowa - przepis

  1. Podgrzej bulion, a następnie dodaj koncentrat pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
  2. Zanim zupa zacznie wrzeć, dolej śmietanę 30%. Jeśli używasz śmietany 18%, to wcześniej musisz ją zahartować (wlej śmietanę do kubka, dolej gorącej zupy z garnka i dokładnie wymieszaj. Tak zahartowaną śmietanę, wlej do gotującej się zupy, cały czas mieszając).
  3. Pomidorową podawaj z makaronem lub ryżem. Opcjonalnie można dodać natkę pietruszki.

komentarzy (0)
5 / 5 (1 głosów)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)