Zupa pieczarkowa

składniki

  • 1 litr bulionu
  • 250g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 garść makaronu (np. muszelki)
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz

Zupa pieczarkowa to danie, które od lat gości na polskich stołach. Jej wyjątkowy smak, prostota przygotowania oraz dostępność składników sprawiają, że jest to jedna z najchętniej przygotowywanych zup w domowych kuchniach. Pieczarki mają delikatny, ale wyraźny smak, który doskonale komponuje się z różnymi dodatkami, takimi jak śmietana, koperek, czy ziemniaki. Dzięki temu zupa pieczarkowa może być przygotowywana na wiele sposobów, co sprawia, że nigdy się nie nudzi. Pieczarki, będące podstawą tej zupy, to nie tylko smaczny, ale również bardzo zdrowy składnik. Są niskokaloryczne (100 g pieczarek to zaledwie około 22 kcal). Jednocześnie są bogate w białko, błonnik oraz witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy i metabolizm. Pieczarki zawierają również cenne minerały, takie jak potas (pomaga regulować ciśnienie krwi), fosfor (wspiera zdrowie kości), selen i miedź (działają jako przeciwutleniacze, chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami). Przygotowanie zupy pieczarkowej jest niezwykle proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.

Zupa pieczarkowa – przepis

  1. Cebulę, marchewkę i pieczarki obierz, następnie cebulę pokrój w drobną kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a pieczarki pokrój w plasterki.
  2. Na małej patelni rozgrzej masło i podsmaż przygotowane warzywa.
  3. Podgrzej bulion i dodaj podsmażone warzywa oraz makaron. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
  4. W międzyczasie zahartuj śmietanę, mieszając w szklance z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Zawartość szklanki wlej do garnka i zagotuj.
  5. Zupa jest gotowa do podania, można posypać natką pietruszki, dla wzmocnienia smaku.
komentarzy (0)
0 / 5 (0 głosów)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)