Zapiekanki
składniki
- 1 długa bagietka
- 600 g pieczarek
- 300 g sera żółtego typu: gouda lub mozzarella
- 1 duża cebula
- szczypiorek
- 1 łyżka oleju
- sól
- pieprz
Zapiekanki to nasz narodowy, polski fast food, o czym nie każdy wie. Jego historia sięga lat 70., kiedy to Edward Gierek zyskał licencję na produkcję bagietek. Początkowo były to przekrojone, podłużne bułki, zapieczone z pieczarkami, cebulą i żółtym serem lub kiełbasą i szynką. Teraz pomysłów na ich przygotowanie jest nieskończenie wiele, a często zależy to od posiadanych akurat w domu składników. Te najpopularniejsze to szynka, salami, kurczak czy jalapeno. Domowe zapiekanki to świetny pomysł na szybką i smaczną kolację lub jako ciepła przekąska na imprezę w gronie znajomych.
Zapiekanki - przepis
Pieczarki umyj, obierz i pokrój w plasterki, a cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni, na łyżce oleju zeszklij cebulę, a następnie dodaj pieczarki i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Dopraw solą i pieprzem. W tym czasie nastaw piekarnik na ok. 200 stopni w opcji góra/dół. Bagietkę przekrój wzdłuż na pół, a potem każdą część jeszcze raz na pół, tym razem wszerz. Przygotowany farsz nałóż na bagietkę, a następnie posyp startym żółtym serem. Bułki zapiecz w piekarniku przez ok. 10 minut, aż pieczywo się zarumieni, a ser roztopi. Posyp posiekanym szczypiorkiem, polej ketchupem lub innym ulubionym sosem i gotowe!
Komentarze (0)