Surówka z selera

składniki
- 1 duży seler
- 1 jabłko
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka majonezu
- 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
- sól i pieprz
Surówka z selera, inaczej nazywana często "surówką antystresową". Jest soczysta w smaku, lekkostrawna i doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, a także ryb i dań wegetariańskich. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście seler korzeniowy. W tym warzywie znajdziemy m.in. witaminy z grupy B (B1, B2, B3 tj. PP i B5). Odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wpływają również korzystnie na sprawność intelektualną. Seler to także źródło witaminy C, cynku, magnezu, potasu i wapnia. Spożywanie selera wspomaga odchudzanie i działa przeciwzapalnie. Surówka z selera jest bardzo prosta i szybka w realizacji. Najlepiej przygotować ją 1-2 godziny przed podaniem, by zdążyła zmięknąć i nabrać w pełni aromatu.
Surówka z selera - przepis
- Selera oraz jabłko umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Tak przygotowane składniki przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny.
- Dodaj majonez oraz śmietanę/jogurt, dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Surówka jest gotowa, lecz najlepiej smakuje, gdy się lekko "przegryzie".
Komentarze (0)