Surówka z selera

składniki

  • 1 duży seler
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz

Surówka z selera, inaczej nazywana często "surówką antystresową". Jest soczysta w smaku, lekkostrawna i doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Pasuje do każdego rodzaju mięsa, a także ryb i dań wegetariańskich. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście seler korzeniowy. W tym warzywie znajdziemy m.in. witaminy z grupy B (B1, B2, B3 tj. PP i B5). Odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, wpływają również korzystnie na sprawność intelektualną. Seler to także źródło witaminy C, cynku, magnezu, potasu i wapnia. Spożywanie selera wspomaga odchudzanie i działa przeciwzapalnie. Surówka z selera jest bardzo prosta i szybka w realizacji. Najlepiej przygotować ją 1-2 godziny przed podaniem, by zdążyła zmięknąć i nabrać w pełni aromatu.

Surówka z selera - przepis

  1. Selera oraz jabłko umyj i obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Tak przygotowane składniki przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny.
  3. Dodaj majonez oraz śmietanę/jogurt, dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Surówka jest gotowa, lecz najlepiej smakuje, gdy się lekko "przegryzie".

komentarzy (0)
0 / 5 (0 głosów)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)