Surówka z młodej kapusty

składniki
- 1/2 główki młodej kapusty
- 2 marchewki
- pęczek koperku
- 3 łyżki oleju/oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz
Młoda kapusta to smaczne warzywo, które można przygotować na wiele sposobów. Szczególnie wiosną przygotujemy z niej y surówki. Do młodej kapusty wystarczy dodać marchewkę, kilka łyżek oleju i przyprawy i otrzymamy znakomitą surówkę do obiadu, która łączy delikatny smak młodych warzyw. Jest pyszna i prosta do zrobienia. Pasuje do wielu dań obiadowych, a szczególnie komponuje się z młodymi ziemniakami i mięsem. Ta surówka z młodej kapusty sprawdzi się również jako dodatek do dań grillowych. Surówkę można przechowywać w lodówce, a najsmaczniejsza jest za kilka / kilkanaście godzin po jej zrobieniu. Śmiało można ją trzymać lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet 2–3 dni. Dzięki temu zachowa swoją chrupkość i świeżość, a smaki składników będą się jeszcze lepiej przenikać. Surówka z młodej kapusty to doskonała propozycja dla każdego, kto ceni zdrowe, smaczne i szybkie rozwiązania kulinarne. Wykorzystanie sezonowych warzyw pozytywnie wpływa na dietę i pozwala cieszyć się wyjątkowym smakiem świeżych produktów.
Surówka z młodej kapusty - przepis
- Kapustę obierz z pierwszych liści, odetnij głąb i resztę drobno poszatkuj, a następnie przełóż do miski.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do kapusty.
- Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj, również przełóż do miski.
- Całość polej sokiem z cytryny i olejem/oliwą, dodaj cukier, sól i pieprz do smaku.
- Całość wymieszaj i odstaw na co najmniej 30 minut, a najlepiej kilka godzin.
Komentarze (0)