Surówka z kiszonej kapusty
składniki
- 500g kapusty kiszonej
- marchewka
- 1/2 małej cebuli
- 2 łyżki oleju
- cukier
- pieprz
Surówka z kiszonej kapusty sprawdzi się jako najlepszy dodatek do wielu dań kuchni polskiej. Można serwować ją do smażonych i pieczonych ryb, sprawdzi się również jako dodatek do dań mięsnych. Surówka z kiszonej kapusty jest banalnie prosta do przygotowania. Wystarczy kilka minut i wszystko gotowe! Kiszona kapusta to prawdziwa bomba witaminowa (witaminy A, B, C, K, również potas, żelazo, wapń) i bogata jest w naturalne probiotyki. Jest również idealnym sposobem na wzmocnienie organizmu w chwili spadku odporności. Niewątpliwie dodatkowy atut to niewielka ilość kalorii (w 100g zaledwie 16-20 kcal) oraz duża zawartość błonnika. Jej spożywanie zalecane jest dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit.
Surówka z kiszonej kapusty - przepis
- Odciśnij kapustę z nadmiaru wody, a następnie posiekaj na mniejsze części.
- Pokrój cebulę w drobną kosteczkę, a marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Wszystko przełóż do miski, polej olejem, a następnie dodaj 1 łyżeczkę cukru i 1/2 łyżeczki pieprzu.
- Całość wymieszaj i gotowe!
komentarzy (0)
5 / 5 (1 głosów)
Komentarze (0)