Sos pieczarkowy

składniki

  • 500 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietany kremówki (30%)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sos pieczarkowy jest uniwersalnym dodatkiem obiadowym. Pasuje do ziemniaków, makaronów, a nawet dań zawierających ryż. Wykorzystasz go np. z kluskami (kopytka, pyzy, kluski śląskie), jak i również do placków ziemniaczanych. Przyrządzenie sosu pieczarkowego jest proste i szybkie. Nie wymaga również dużych umiejętności kulinarnych, ten rodzaj sosu udaje się każdemu. Sekretem jego przygotowania są odpowiednie składniki. Do sosu pieczarkowego wybierz najlepiej niewielkie, świeże i jędrne grzyby. Ważnym składnikiem jest również śmietana. Najlepiej sprawdzi się tutaj śmietana 30%, wówczas sos będzie bardziej kremowy i słodszy. Można również wykorzystać śmietanę 18%, wówczas uzyskasz sos mniej kaloryczny.

Warto również wiedzieć, że pieczarki są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w białko i błonnik. Są dobrym źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, witamina D, selen, miedź i potas.

Sos pieczarkowy - przepis

  1. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój na plasterki.
  2. Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę.
  3. W rondelku lub na średniej wielkości patelni roztop masło i podsmaż cebulę, aż się zarumieni.
  4. Dodaj posiekane pieczarki i smaż ok. 5-7 minut.
  5. Dopraw solą oraz pieprzem, wlej śmietanę i dorzuć posiekaną natkę pietruszki.
  6. Całość duś ok. 3 minuty, cały czas mieszając, aż sos delikatnie zgęstnieje.
  7. Sos jest gotowy do podania.

komentarzy (0)
0 / 5 (0 głosów)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)