Sos pieczarkowy

składniki
- 500 g kurek
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany kremówki (30%)
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Sos pieczarkowy jest uniwersalnym dodatkiem obiadowym. Pasuje do ziemniaków, makaronów, a nawet dań zawierających ryż. Wykorzystasz go np. z kluskami (kopytka, pyzy, kluski śląskie), jak i również do placków ziemniaczanych. Przyrządzenie sosu pieczarkowego jest proste i szybkie. Nie wymaga również dużych umiejętności kulinarnych, ten rodzaj sosu udaje się każdemu. Sekretem jego przygotowania są odpowiednie składniki. Do sosu pieczarkowego wybierz najlepiej niewielkie, świeże i jędrne grzyby. Ważnym składnikiem jest również śmietana. Najlepiej sprawdzi się tutaj śmietana 30%, wówczas sos będzie bardziej kremowy i słodszy. Można również wykorzystać śmietanę 18%, wówczas uzyskasz sos mniej kaloryczny.
Warto również wiedzieć, że pieczarki są niskokaloryczne, a jednocześnie bogate w białko i błonnik. Są dobrym źródłem wielu witamin i minerałów, takich jak witaminy z grupy B, witamina D, selen, miedź i potas.
Sos pieczarkowy - przepis
- Pieczarki oczyść, obierz i pokrój na plasterki.
- Cebulę obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę.
- W rondelku lub na średniej wielkości patelni roztop masło i podsmaż cebulę, aż się zarumieni.
- Dodaj posiekane pieczarki i smaż ok. 5-7 minut.
- Dopraw solą oraz pieprzem, wlej śmietanę i dorzuć posiekaną natkę pietruszki.
- Całość duś ok. 3 minuty, cały czas mieszając, aż sos delikatnie zgęstnieje.
- Sos jest gotowy do podania.
Komentarze (0)