Sos kurkowy

składniki

  • 250 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietany kremówki (30%)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Tradycja zbierania grzybów w Polsce jest długoletnia. Jednymi z najpopularniejszych grzybów w naszym kraju są kurki, które mogą być przyrządzane na wiele sposobów. Pojawiają się one w lasach późnym latem / wczesną jesienią. Sos kurkowy to danie proste, a zarazem wykwintne z korzeniami w kuchni staropolskiej. Sos kurkowy, czyli sos ze świeżych kurek, to jedno z najprostszych dań z tych leśnych grzybów. Może posłużyć jako idealny dodatek do makaronu, klusek, mięs czy placków. Ten tradycyjny sos grzybowy jest delikatny, kremowy, z dużą ilością pysznych kurek. Jeżeli używasz świeżych kurek, musisz dokładnie je oczyścić i ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli natomiast decyduje się na mrożone kurki: rozmróź je (najlepiej naturalnie, przez pozostawienie ich na talerzu).

Sos z kurek

Rozgrzej masło na patelni, następnie dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Kiedy już zeszklisz cebulę, dodaj kurki i smaż je przez kilka minut na średnim ogniu, aż staną się miękkie i lekko zarumienione (podczas tej czynności grzyby puszczą wodę). Następnie dodaj bulion warzywny i duś wszystko przez 2-3 minuty (ciągle mieszając). Kolejnym krokiem będzie dodanie śmietany kremówki (30%). Mieszaj, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Gotuj tak przez kilka minut, aby wszystkie smaki uległy połączeniu. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

Tak przygotowany sos kurkowy jest gotowy do podania. Będzie to świetny dodatek do mięsa, makaronu, ziemniaków lub innych ulubionych dań.

komentarzy (0)
0 / 5 (0 głosów)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)