Sos kurkowy
składniki
- 250 g kurek
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany kremówki (30%)
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Tradycja zbierania grzybów w Polsce jest długoletnia. Jednymi z najpopularniejszych grzybów w naszym kraju są kurki, które mogą być przyrządzane na wiele sposobów. Pojawiają się one w lasach późnym latem / wczesną jesienią. Sos kurkowy to danie proste, łatwe w przygotowaniu, a zarazem wykwintne, z korzeniami w kuchni staropolskiej. Może posłużyć jako idealny dodatek do makaronu, klusek, placków ziemniaczanych czy mięs. Doskonale komponuje się z polędwiczką wieprzową lub z piersią z kurczaka czy indyka. Ten tradycyjny sos grzybowy jest delikatny, kremowy, z dużą ilością pysznych kurek. Jeżeli używasz świeżych kurek, musisz dokładnie je oczyścić i ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli natomiast decydujesz się na mrożone kurki: rozmróź je (najlepiej naturalnie, przez pozostawienie ich na talerzu).
Sos z kurek - przepis
- Kurki dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze części, lecz nie siekaj zbyt drobno.
- Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.
- W rondelku lub na średniej wielkości patelni roztop masło i podsmaż cebulę oraz czosnek do złotego koloru.
- Dodaj posiekane kurki i smaż ok. 5-7 minut.
- Dodaj szczyptę soli oraz pieprzu, wlej śmietanę i dorzuć posiekaną natkę pietruszki.
- Całość duś ok. 3 minuty, cały czas mieszając, aż sos delikatnie zgęstnieje.
- Sos jest gotowy do podania.
Komentarze (0)