Sos kurkowy

składniki

  • 250 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietany kremówki (30%)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Tradycja zbierania grzybów w Polsce jest długoletnia. Jednymi z najpopularniejszych grzybów w naszym kraju są kurki, które mogą być przyrządzane na wiele sposobów. Pojawiają się one w lasach późnym latem / wczesną jesienią. Sos kurkowy to danie proste, łatwe w przygotowaniu, a zarazem wykwintne, z korzeniami w kuchni staropolskiej. Może posłużyć jako idealny dodatek do makaronu, klusek, placków ziemniaczanych czy mięs. Doskonale komponuje się z polędwiczką wieprzową lub z piersią z kurczaka czy indyka. Ten tradycyjny sos grzybowy jest delikatny, kremowy, z dużą ilością pysznych kurek. Jeżeli używasz świeżych kurek, musisz dokładnie je oczyścić i ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli natomiast decydujesz się na mrożone kurki: rozmróź je (najlepiej naturalnie, przez pozostawienie ich na talerzu).

Sos z kurek - przepis

  1. Kurki dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na mniejsze części, lecz nie siekaj zbyt drobno.
  2. Cebulę oraz czosnek obierz, a następnie cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek w plasterki.
  3. W rondelku lub na średniej wielkości patelni roztop masło i podsmaż cebulę oraz czosnek do złotego koloru.
  4. Dodaj posiekane kurki i smaż ok. 5-7 minut.
  5. Dodaj szczyptę soli oraz pieprzu, wlej śmietanę i dorzuć posiekaną natkę pietruszki.
  6. Całość duś ok. 3 minuty, cały czas mieszając, aż sos delikatnie zgęstnieje.
  7. Sos jest gotowy do podania.

komentarzy (0)
0 / 5 (0 głosów)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)