Sos grzybowy

składniki
- 500 g borowików
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 200 ml śmietany kremówki (30%)
- garść posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
Sos ze świeżych grzybów leśnych, ze śmietaną. Idealnie sprawdzi się w akompaniamencie z daniami mięsnymi (drób lub wieprzowina), kluskami śląskimi, plackami ziemniaczanymi, gnocchi, makaronem czy chlebem. Najlepiej smakuje gdy, przyrządzony jest w sezonie jesiennym, kiedy w lasach pojawiają się świeże grzyby (w innym terminie możemy przygotować je w oparciu o produkt mrożony). W naszym przepisie wykorzystaliśmy świeże borowiki. Można również według indywidualnych preferencji postawić na, chociażby: podrzybki, maślaki czy kozaki. Przepis ten powinien na stałe zagościć w menu miłośnika leśnych smaków. Jest prosty w wykonaniu, ma doskonały smak i nadaje się do wielu potraw. Sos grzybowy zrobiony z leśnych grzybów ma wyjątkowy smak i aromat.
Sos grzybowy - przepis
- Grzyby dokładnie oczyść, umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na grubsze plastry.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Na średniej wielkości patelni, roztop łyżkę masła i podsmaż cebulę, aż się zeszkli.
- Dodaj łyżkę masła oraz posiekane grzyby i smaż ok. 15/20 minut (do miękkości), co jakiś czas mieszając. W razie konieczności podlej wodą.
- Wlej śmietanę, dorzuć posiekaną natkę pietruszki i dodaj szczyptę soli oraz pieprzu.
- Całość duś ok. 3 minuty, cały czas mieszając, aż sos delikatnie zgęstnieje.
- I voilà! Sos jest gotowy do podania.
komentarzy (0)
0 / 5 (0 głosów)
Komentarze (0)