Sos grzybowy

składniki

  • 500 g borowików
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietany kremówki (30%)
  • garść posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz

Sos ze świeżych grzybów leśnych, ze śmietaną. Idealnie sprawdzi się w akompaniamencie z daniami mięsnymi (drób lub wieprzowina), kluskami śląskimi, plackami ziemniaczanymi, gnocchi, makaronem czy chlebem. Najlepiej smakuje gdy, przyrządzony jest w sezonie jesiennym, kiedy w lasach pojawiają się świeże grzyby (w innym terminie możemy przygotować je w oparciu o produkt mrożony). W naszym przepisie wykorzystaliśmy świeże borowiki. Można również według indywidualnych preferencji postawić na, chociażby: podrzybki, maślaki czy kozaki. Przepis ten powinien na stałe zagościć w menu miłośnika leśnych smaków. Jest prosty w wykonaniu, ma doskonały smak i nadaje się do wielu potraw. Sos grzybowy zrobiony z leśnych grzybów ma wyjątkowy smak i aromat.

Sos grzybowy - przepis

  1. Grzyby dokładnie oczyść, umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na grubsze plastry.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
  3. Na średniej wielkości patelni, roztop łyżkę masła i podsmaż cebulę, aż się zeszkli.
  4. Dodaj łyżkę masła oraz posiekane grzyby i smaż ok. 15/20 minut (do miękkości), co jakiś czas mieszając. W razie konieczności podlej wodą.
  5. Wlej śmietanę, dorzuć posiekaną natkę pietruszki i dodaj szczyptę soli oraz pieprzu.
  6. Całość duś ok. 3 minuty, cały czas mieszając, aż sos delikatnie zgęstnieje.
  7. I voilà! Sos jest gotowy do podania.

komentarzy (0)
0 / 5 (0 głosów)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)