Sos czosnkowy

składniki

  • 1 - 3 ząbki czosnku
  • jogurt naturalny gęsty lub grecki
  • majonez
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sos czosnkowy to jeden z ulubionych sosów Polaków, który świetnie współgra jako dodatek do pizzy, dań mięsnych, imprezowych przekąsek czy potraw z grilla. Z racji tego, że jest łatwy i szybki do przygotowania w domu, a dodatkowo znacznie lepiej smakuje, niż ten ze sklepowych półek, warto zrobić go samemu! Przyrządza się go z łatwo dostępnych składników. Należy również pamiętać, że sos czosnkowy jest dość intensywnym smakowo dodatkiem, więc należy używać go z umiarem (jego specyficzny smak i zapach będą dominować w potrawie).

Sos czosnkowy - przepis

Do niewielkiej miseczki przeciśnij przez praskę czosnek (najlepiej od jednego ząbka i dodawać kolejne, w zależności jaki stopień intensywności chcemy uzyskać). Następnie dodaj 5 łyżek jogurtu naturalnego oraz 3 łyżki majonezu. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i odrobinę cukru. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotowe!

Opcjonalnie można dodać posiekany koperek, natkę pietruszki lub oregano. Najlepiej smakuje, gdy odstawimy go do lodówki na około 30 minut, by się "przegryzł".

komentarzy (0)
0 / 5 (0 głosów)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)