Śledzie pikantne z chilli
składniki
- 5/6 płatów śledziowych
- 1 cebula czerwona
- 1 papryczka chili
- pęczek koperku
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 5 łyżek oleju
- 1 łyżka miodu
- 1 litr mleka
- pieprz
Jeżeli lubisz klasyczne śledzie, ale chcesz dodać im trochę pikantnego charakteru – ten przepis będzie idealny do zrealizowania. Śledzie pikantne z chilli to doskonałe połączenie tradycyjnej kuchni z ostrą nutą nowoczesności. Soczyste filety śledziowe marynowane są z dodatkiem świeżych papryczek chilli, cebuli i aromatycznych przypraw, które nadają całości wyjątkowego smaku i głębi. Będzie to idealna przekąska na święta, imprezę lub po prostu jako dodatek do chleba w codziennym menu. Pikantne, ale nie przesadnie ostre – zadowolą zarówno fanów ostrości, jak i tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z chilli. Jeśli wolisz wersję mniej ostrą, wybierz łagodniejszą papryczkę (np. jalapeño) albo dodaj jej mniej. Dla wersji ekstra ostrej – sięgnij po kawałek habanero!
Śledzie pikantne z chilli – przepis
- Filety śledziowe namocz w mleku przez 2/3 godziny, następnie odsącz i pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do miski. Cebulę obierz i pokrój w piórka, papryczkę i koperek umyj, osusz i drobno posiekaj, całość dorzuć do śledzi.
- Dodaj musztardę, olej, łyżkę miodu oraz pieprz, następnie dokładniej wymieszaj.
- Tak przygotowane śledzie, odstaw na kilka godzin, żeby się przegryzły. Najlepiej smakują, następnego dnia.



Komentarze (0)