Sałatka z pieczarkami

składniki
- duży słoik pieczarek marynowanych (700/800 ml)
- 400g szynki konserwowej w kawałku
- mała puszka kukurydzy (170g)
- 1 papryka czerwona
- 5 korniszonów
- 1 cebula czerwona
- pęczek szczypiorku
- łyżka musztardy
- 5 łyżek majonezu
- sól i pieprz
- jogurt naturalny (opcjonalnie)
Lorem Ipsum jest tekstem stosowanym jako przykładowy wypełniacz w przemyśle poligraficznym. Został po raz pierwszy użyty w XV w. przez nieznanego drukarza do wypełnienia tekstem próbnej książki. Pięć wieków później zaczął być używany przemyśle elektronicznym, pozostając praktycznie niezmienionym. Spopularyzował się w latach 60. XX w. wraz z publikacją arkuszy Letrasetu, zawierających fragmenty Lorem Ipsum, a ostatnio z zawierającym różne wersje Lorem Ipsum oprogramowaniem przeznaczonym do realizacji druków na komputerach osobistych, jak Aldus PageMaker.
Sałatka z pieczarkami - przepis
- Kukurydzę i pieczarki odsącz z zalewy.
- Przygotuj dużą miskę i przełóż kukurydzę.
- Paprykę i szczypiorek umyj, cebulę obierz, przy ogórkach odetnij końcówki.
- Wszystkie składniki tj. szynkę, pieczarki, cebulę, paprykę i korniszony pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj i wrzuć do miski.
- Całość posól i popieprz, dodaj musztardę oraz majonez i dokładnie wymieszaj (jeśli zależy Ci na mniejszej kaloryczności sałatki, to możesz zamiast 5 łyżek majonezu, dać 3, a resztę zastąpić jogurtem naturalnym). W razie potrzeby dodaj majonez/jogurt.
- Sałatka jest gotowa, ale najlepiej smakuje po kilku godzinach, jak się "przegryzie".
komentarzy (0)
0 / 5 (0 głosów)
Komentarze (0)