Sałatka z pieczarkami

składniki

  • duży słoik pieczarek marynowanych (700/800 ml)
  • 400g szynki konserwowej w kawałku
  • mała puszka kukurydzy (170g)
  • 1 papryka czerwona
  • 5 korniszonów
  • 1 cebula czerwona
  • pęczek szczypiorku
  • łyżka musztardy
  • 5 łyżek majonezu
  • sól i pieprz
  • jogurt naturalny (opcjonalnie)

Lorem Ipsum jest tekstem stosowanym jako przykładowy wypełniacz w przemyśle poligraficznym. Został po raz pierwszy użyty w XV w. przez nieznanego drukarza do wypełnienia tekstem próbnej książki. Pięć wieków później zaczął być używany przemyśle elektronicznym, pozostając praktycznie niezmienionym. Spopularyzował się w latach 60. XX w. wraz z publikacją arkuszy Letrasetu, zawierających fragmenty Lorem Ipsum, a ostatnio z zawierającym różne wersje Lorem Ipsum oprogramowaniem przeznaczonym do realizacji druków na komputerach osobistych, jak Aldus PageMaker.

Sałatka z pieczarkami - przepis

  1. Kukurydzę i pieczarki odsącz z zalewy.
  2. Przygotuj dużą miskę i przełóż kukurydzę.
  3. Paprykę i szczypiorek umyj, cebulę obierz, przy ogórkach odetnij końcówki.
  4. Wszystkie składniki tj. szynkę, pieczarki, cebulę, paprykę i korniszony pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj i wrzuć do miski.
  5. Całość posól i popieprz, dodaj musztardę oraz majonez i dokładnie wymieszaj (jeśli zależy Ci na mniejszej kaloryczności sałatki, to możesz zamiast 5 łyżek majonezu, dać 3, a resztę zastąpić jogurtem naturalnym). W razie potrzeby dodaj majonez/jogurt.
  6. Sałatka jest gotowa, ale najlepiej smakuje po kilku godzinach, jak się "przegryzie".

komentarzy (0)
0 / 5 (0 głosów)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)