Sałatka piwna

składniki
- 0.5 litra wody
- 10 gram drożdzy
- 0.5 szklanki oleju
- szczypta soli
Te pyszne pizzerinki zachwycą zarówno dorosłych jak i dzieci. Są bardzo mięciutkie, można je spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno. Na imprezie możesz poczęstować gości bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika, a także na zimno lub po ogrzaniu. Dodatki są dowolne, w składnikach wymieniłam te które najczęściej używam. Jeśli lubisz pizzę z określonymi składnikami, możesz je również umieścić na swoich pizzerinkach.
Zobacz jak krok po kroku zrobić pizzerinki
Krok 1. Przygotowuję ciasto na pizzerinki.
Zrobienie ciasta rozpoczynam oczywiście od nastawienia zaczynu. W tym celu do sporego kubka wykruszam drożdże, zalewam je około 100 ml ciepłej lecz nie gorącej wody, dodaje cukier i około 3 łyżki mąki. Całość mieszam aż drożdże się rozkruszą i odstawiam na 15 minut w ciepłym miejscu.
Do dużej miski wsypuje mąkę, dodaje sol, wlewam rozczyn i pozostała ciepła wodę a więc 200 ml. Mieszam i wyrabiam ciasto, musi być ono z pewnością miękkie lecz nie kleiste. Jeśli mocno się klei podsypuje mąka. W momencie ugniatania ciasta wolę je już wyciągnąć na stolnicę, lepiej się formuje i wygodniej ugniatać je palcami.
Krok 2. Przygotowuję sos pomidorowy.
W tym czasie przygotowuję sos pomidorowy. Czosnek obieram i przede wszystkim drobno siekam. Lekko podsmażane na łyżce oliwy lecz krótko, ponieważ może stać się gorzki. Do lekko przeznaczonego czosnku wlewam pomidory w puszce. Dodaję sól, pieprz i zioła prowansalskie – doprawiamy do smaku wg uznania. Osobiście wolę bardziej wyraźne smaki, więc nie żałuję świeżo zmielonego pieprzu.
Sos duszę na małym ogniu, żeby odparował i stał się gęsty.
Krok 3. Przygotowuję dodatki do pizzerinek.
W tym czasie przygotowuję oczywiście dodatki: pieczarki obieram i kroję na bardzo drobne plastry, kukurydzę osadzam na sitku, ser tarkuję na grubych oczkach, a oliwki kroję na plastry. Ciasto po wyrośnięciu dzielę na kawałki, każdy z nich rozwałkowuję na stolnicy (stolnicę można podsypać mąka wówczas ciasto nie będzie się przyklejać). Z rozwałkowanego ciasta za pomocą miseczki wykrawam kółka o średnicy około 10 cm. Kółka układam na blaszce w pewnej odległości od siebie gdyż jeszcze urosną.
Krok 4. Wałkuję ciasto i wykrawam kółka.
Ciasto po wyrośnięciu dzielę na kawałki, każdy z nich rozwałkowuję na stolnicy (stolnicę można podsypać mąka wówczas ciasto nie będzie się przyklejać). Z rozwałkowanego ciasta za pomocą miseczki wykrawam kółka o średnicy około 10 cm. Kółka układam na blaszce w pewnej odległości od siebie gdyż jeszcze urosną.
Komentarze (2)
Cras blandit nulla ac ipsum ornare porttitor. Suspendisse tristique ullamcorper nisl non consectetur. Morbi leo ligula, dignissim id volutpat sit amet, imperdiet eget tortor. Pellentesque quis massa in lorem ultrices pharetra a vitae purus. Integer lacinia euismod nibh ac laoreet. Nunc nec tincidunt arcu. Sed iaculis at ligula ut congue. Mauris eu massa lacus. Mauris et eros viverra est tempus malesuada in a leo. Etiam metus nulla, fermentum in molestie eu, dapibus sit amet eros. Etiam ultricies, eros ac viverra volutpat, ante dui accumsan sem, id facilisis risus nulla ut risus. Quisque interdum leo pellentesque nulla elementum mollis. odpowiedz