Sałatka jarzynowa

składniki

  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 ziemniaki
  • 1 mały seler
  • 1/4 cebuli
  • 3 ogórki kiszone
  • 4 jajka
  • puszka zielonego groszku
  • majonez
  • musztarda (opcjonalnie)
  • pieprz
  • sól

Tradycyjna sałatka jarzynowa (znana również jako sałatka warzywna lub sałatka majonezowa) to popularna w Polsce sałatka z gotowanych jarzyn: marchwi, pietruszki, selera, ziemniaków z dodatkiem gotowanych na twardo jajek, a także zielonego groszku i ogórków kiszonych z majonezem i przyprawami. Sałatka jarzynowa to absolutna klasyka i obowiązkowy punkt na stole w większości polskich domów na Boże Narodzenie i na Wielkanoc. Prosta w przygotowaniu, smaczna i wyjątkowa. Wiele rodzin ma swoje własne jej wersje, często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jej popularność zaczęła się w czasach PRL-u, kiedy to była serwowana niemal w każdej restauracji. Jej pochodzenie nie jest jednak polskie, przepis na nią został zaczerpnięty z kuchni rosyjskiej. W czym tkwi więc sekret jej pysznego smaku?

Kaloryczność sałatki jarzynowej wzrasta wskutek obecności majonezu. Sprawia on, że porcja 100 g sałatki zawiera około 200 kcal. Wiele osób zadaje sobie również pytanie: jak długo sałatka jarzynowa może stać w lodówce? Taką potrawę lepiej trzymać w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Po tym czasie danie staje się potencjalnym źródłem zatrucia pokarmowego lub rewolucji żołądkowych.

Sałatka jarzynowa - przepis

  1. Jarzynę tj. marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki umyj, a następnie włóż do garnka, zalej wodą i ugotuj do miękkości (ok. 30 minut). Następnie odstaw do przestudzenia.
  2. W tym czasie ugotuj jajka na twardo, obierz ze skorupki i również odstaw do przestudzenia.
  3. Przygotuj dużą miskę, do której będziesz dodawać poszczególne składniki.
  4. Przestudzoną i obraną ze skórki jarzynę oraz jajka pokrój w kostkę i przełóż do miski.
  5. Cebulę oraz ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę, następnie dorzuć do reszty składników.
  6. Groszek odcedź z zalewy i przesyp do miski.
  7. Dodaj ok. 5 łyżek majonezu oraz łyżeczkę musztardy, jeśli chcesz, by sałatka była bardziej wyrazista. Jeśli zależy Ci na mniejszej kaloryczności, to możesz użyć jogurtu naturalnego w proporcjach pół na pół z majonezem.
  8. Posól i popieprz według uznania, a następnie dokładnie wymieszaj.
  9. Włóż sałatkę do lodówki i poczekaj aż się "przegryzie".

komentarzy (0)
0 / 5 (0 głosów)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)