Sałatka grecka

składniki

  • 3 pomidory
  • 2 ogórki szklarniowe lub 4 gruntowe
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść ciemnych oliwek np. kalamata
  • 1 papryka zielona
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 plastry oryginalnej greckiej fety
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Horiatiki to w dosłownym tłumaczeniu grecka sałatka wiejska, która podawana jest najczęściej od wczesnej wiosny przez lato aż do jesieni. To najlepsze wykorzystanie sezonowych produktów, takich jak chrupiące ogórki, słodkawe pomidory i zielona papryka. W jej skład wchodzi również czerwona papryka, oliwki i ser feta. Wszystko kroi się w duże kawałki i nie dodaje żadnych innych składników (tradycyjna sałatka grecka nie zawiera sałaty!) W Polsce najczęściej określa się ją jako tradycyjną sałatkę grecką. Kuchnia grecka wykorzystuje proste składniki, a najważniejsze w tej sałatce jest to, aby użyte produkty były świeże. Sałatka grecka to doskonały pomysł na szybką kolację lub lekkostrawny posiłek w gorący dzień.

Sałatka grecka - przepis

A B C...

komentarzy (0)
0 / 5 (0 głosów)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)