Sałatka grecka
składniki
- 3 pomidory
- 2 ogórki szklarniowe lub 4 gruntowe
- 1/2 czerwonej cebuli
- garść ciemnych oliwek np. kalamata
- 1 papryka zielona
- 1 łyżeczka oregano
- 2 plastry oryginalnej greckiej fety
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Horiatiki to w dosłownym tłumaczeniu grecka sałatka wiejska, która podawana jest najczęściej od wczesnej wiosny przez lato aż do jesieni. To najlepsze wykorzystanie sezonowych produktów, takich jak chrupiące ogórki, słodkawe pomidory i zielona papryka. W jej skład wchodzi również czerwona papryka, oliwki i ser feta. Wszystko kroi się w duże kawałki i nie dodaje żadnych innych składników (tradycyjna sałatka grecka nie zawiera sałaty!) W Polsce najczęściej określa się ją jako tradycyjną sałatkę grecką. Kuchnia grecka wykorzystuje proste składniki, a najważniejsze w tej sałatce jest to, aby użyte produkty były świeże. Sałatka grecka to doskonały pomysł na szybką kolację lub lekkostrawny posiłek w gorący dzień.
Sałatka grecka - przepis
A B C...
komentarzy (0)
0 / 5 (0 głosów)
Komentarze (0)