Sałata ze śmietaną
składniki
- główka zielonej sałaty
- 3/4 szklanki śmietany 18%
- 2 łyżeczki cukru
- łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Wraz z nadejściem wiosny w sklepach pojawia się sałata masłowa. Można ją wykorzystywać oczywiście do kanapek, ale także do zrobienia prostego przepisu na sałatę ze śmietaną. To bardzo prosty przepis, który pozwoli przyrządzić warzywny dodatek do wielu dań. Całość jest lekka, pyszna i wyrazista. Sprawdzi się idealnie do młodych ziemniaków, dań mięsnych zarówno tych prostych, jak i bardziej wymyślnych oraz np. jaj sadzonych. Przepisy są różne, ale tutaj zaprezentujemy najbardziej optymalny, tak aby odnaleźć idealny balans smaku w surówce z sałaty ze śmietaną.
Sałata ze śmietaną – przepis
- Z główki sałaty poodrywaj liście, dokładnie umyj, osusz ręcznikiem papierowym, a następnie porwij na mniejsze części i przełóż do miski.
- W szklance wymieszaj śmietanę, sok z cytryny, cukier oraz szczyptę soli i pieprzu.
- Zawartość szklanki dodaj do sałaty i delikatnie wymieszaj.
- Sałata jest od razu gotowa do podania.
komentarzy (0)
0 / 5 (0 głosów)
Komentarze (0)