Rumsztyk z cebulą

Rumsztyk to soczysty kotlet przyrządzony z mielonego mięsa wołowego. Pyszny wyjdzie również z mieszanego mięsa wołowo-wieprzowego. Podawany z podsmażoną cebulką, ziemniakami i surówką idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe. Kiedyś w polskiej kuchni, zwłaszcza w czasach PRL-u cieszył się dużo większą popularnością niż w czasach teraźniejszych. Obecnie na próżno szukać rumsztyków w restauracjach, dlatego warto skorzystać z naszego tradycyjnego przepisu. Jego nazwa pochodzi od niemieckiego słowa "rumpsteak", oznaczającego befsztyk z polędwicy wołowej. Doradzamy kupowanie świeżo mielonego mięsa wołowego z dobrego źródła i unikanie paczkowanego mięsa z marketów. Nie należy również żałować podsmażonej cebulki, im jest jej więcej, tym lepiej!

Rumsztyk z cebulą - przepis

X Y Z

komentarzy (0)
0 / 5 (0 głosów)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)