Muffiny jajeczne

składniki

  • 8/10 jajek (w zależności od wielkości)
  • kilka plasterków szynki
  • 1 nieduża papryka
  • 4 ogórki konserwowe
  • sól
  • pieprz
  • szczypiorek (opcjonalnie)

Słysząc muffiny, najczęściej mamy przed oczami, te wypełnione czekoladą lub owocami, ale na pewno w wersji na słodko. Ciekawą alternatywą są muffiny wytrawne, które przygotowane na ciepło. Świetnie sprawdzą się jako śniadanie, zamiast klasycznej jajecznicy lub na zimno, jako szybka przekąska czy posiłek do pracy lub szkoły. Jest to też dobra okazja, by "przemycić" trochę warzyw dzieciom, które za nimi nie przepadają.

Do przygotowania muffinów (12 sztuk), oprócz wyżej wymienionych składników, będą potrzebne foremki (najlepiej sprawdzą się silikonowe, wielokrotnego użytku).

Muffiny jajeczne

Pieczarki umyj (ewentualnie obierz) i pokrój w plasterki, a następnie podsmaż na patelni na kilku kroplach oliwy z oliwek. Nastaw piekarnik w opcji góra-dół na temperaturę 180°C. Jajka wbij do miski, dodaj sól i pieprz, a następnie roztrzep widelcem (można dodać posiekany szczypiorek). Szynkę, ogórki i umytą paprykę pokrój w kostkę, a następnie dodaj do przestudzonych pieczarek. Wszystko razem wymieszaj i tak przygotowanym farszem, wypełnij foremki do połowy wysokości. Drugą połowę foremek, zalej wcześniej przygotowanymi jajkami. Wypełnione foremki, włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz przez ok. 15 minut, aż jajko całkowicie się zetnie.

Można podawać z sosem czosnkowym lub ulubionym ketchupem.

komentarzy (0)
0 / 5 (0 głosów)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)