Mizeria

składniki

  • 500 g ogórków gruntowych lub 3 szt. szklarniowych
  • 3 łyżki śmietany (18%)
  • sól
  • pieprz

Mizeria to topowy w polskich domach dodatek do dań głównych, takich jak kotlety mielone, schabowe czy pulpety. Jej sekretem są dobrej jakości ogórki, które powinny być świeże i chrupiące. W sezonie letnim najlepiej użyć ogórków gruntowych natomiast zimą świetnie sprawdzą się szklarniowe, dzięki czemu sałatką możemy cieszyć się cały rok. Ze względu na prostotę, na jej przygotowanie nie potrzeba dużo czasu i wystarczą tylko podstawowe zdolności kulinarne. Tutaj znajduje się klasyczny przepis na mizerię, lecz śmiało, można ją urozmaicić, dodając takie składniki jak: cebula, szczypiorek, dymka czy koperek. Jeśli chcesz, by mizeria była mniej kaloryczna to, zamiast śmietany można użyć jogurtu greckiego lub naturalnego.

Mizeria - przepis

Ogórki umyj, obierz i odkrój końcówki. Następnie pokrój je w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce w talarki. Plasterki umieść w misce, posyp solą, wymieszaj i pozostaw na około 15 minut. Po tym czasie odciśnij ogórki z nadmiaru wody, którą puściły. Dodaj sól i pieprz według uznania oraz śmietanę (18%). Tak przygotowane składniki dokładnie wymieszaj oraz opcjonalnie posyp posiekanymi ziołami. Mizeria jest gotowa do podania.

komentarzy (0)
0 / 5 (0 głosów)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)