Leczo
Leczo (lescó) to wywodząca się z Węgier potrawa typu gulasz (rodzaj ragoût warzywnego), której głównym składnikiem są warzywa takie jak pomidory (niewielka ilość sosu pomidorowego) i papryka. Do tego oczywiście sproszkowana papryka. W węgierskiej odmianie leczo spotkamy również kiełbasę (wysokiej jakości paprykowa), która dopełni obraz całej potrawy. Polskie leczo jest w pewien sposób zmodyfikowane – dużo sosu pomidorowego i kawałki różnorodnych warzyw (cebula, papryka, cukinia / kabaczek) oraz oczywiście kiełbasa. Dlatego też jest zbliżone do francuskiego ratatouille.
Leczo jest wyjątkowo proste w przygotowaniu, a do tego naprawdę przepyszne i zdrowe danie. Najważniejsze to znaleźć swoją ulubioną wersję tego dania i nie zapominać o podstawie – świeżych warzywach (dlatego też najlepsze wychodzi przyrządzane latem).
Leczo – przepis
X Y Z
Komentarze (0)