Leczo

Leczo (lescó) to wywodząca się z Węgier potrawa typu gulasz (rodzaj ragoût warzywnego), której głównym składnikiem są warzywa takie jak pomidory (niewielka ilość sosu pomidorowego) i papryka. Do tego oczywiście sproszkowana papryka.

Nazwa leczo pochodzi od węgierskiego słowa "lecsó", które oznacza potrawę z duszonej papryki i pomidorów. Jej korzenie sięgają XVIII wieku, gdy papryka trafiła na Węgry z Turcji. Początkowo jedli ją głównie chłopi, ale dziś leczo gości w menu najlepszych budapesztańskich restauracji. Sekret? Prostota i szacunek do sezonowych produktów. W węgierskiej odmianie leczo spotkamy również kiełbasę (wysokiej jakości paprykowa), która dopełni obraz całej potrawy. Polskie leczo jest w pewien sposób zmodyfikowane – dużo sosu pomidorowego i kawałki różnorodnych warzyw (cebula, papryka, cukinia / kabaczek) oraz oczywiście kiełbasa. Dlatego też jest zbliżone do francuskiego ratatouille.

Leczo jest wyjątkowo proste w przygotowaniu, a do tego naprawdę przepyszne i zdrowe danie. Najważniejsze to znaleźć swoją ulubioną wersję tego dania i nie zapominać o podstawie – świeżych warzywach (dlatego też najlepsze wychodzi przyrządzane latem). Tradycyjnie leczo je się z chlebem na zakwasie, którym wyciera się resztki sosu z garnka. Warto dodać, że leczo świetnie znosi mrożenie i smakuje jeszcze lepiej następnego dnia.

Leczo przepis

X Y Z

komentarzy (0)
5 / 5 (1 głosów)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)