Koktajl truskawkowy

składniki

  • 700 g truskawek
  • 400 ml kefiru
  • 2 łyżki cukru

Koktajl truskawkowy to doskonała propozycja na ciepłe dni przełomu maja i czerwca. To właśnie wtedy rozpoczyna się sezon na pyszne, polskie truskawki. Warto wiedzieć, że 100 g truskawek zawiera aż 60 mg witaminy C (spożycie truskawek w takiej ilości pokrywa dzienne zapotrzebowanie dla osoby dorosłej). Są także mało kaloryczne: 100 g świeżych truskawek zawiera ok. 30 kcal. Wiele zależy od tego, jaki składnik wykorzystamy (jogurt naturalny, kefir, maślanka). Koktajl truskawkowy możesz również wzbogacić dodatkami smakowymi, np. bananem. Jak więc przygotować orzeźwiający, pyszny i pożywny koktajl truskawkowy?

Koktajl truskawkowy przepis

  1. Truskawki oczyść z szypułek, a następnie umyj.
  2. Czyste owoce przełóż do blendera kielichowego lub wysokiego naczynia, w którym będziesz miksować truskawki blenderem ręcznym.
  3. Dodaj kefir oraz cukier (możesz użyć go mniej lub więcej w zależności od upodobań) i zmiksuj całość, aż powstanie koktajl.
  4. Najlepiej smakuje serwowany od razu po przygotowaniu.

komentarzy (0)
0 / 5 (0 głosów)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)