Kluski leniwe
składniki
- 500g twarogu półtłustego
- 3 średnie jajka
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- sól
- 3 łyżki masła
- cukier
Kluski leniwe to wręcz klasyka polskiej kuchni (często spotykana nazwa to również leniwe pierogi). Są łatwe do zrobienia, a składają się z białego sera, mąki pszennej oraz jajek. Podstawą udanych klusek leniwych jest dobrze dobrany ser twarogowy. Idealnie sprawdzi się ser półtłusty, który nada przygotowywanemu daniu aksamitną konsystencję i doskonały, delikatny smak. Ważny jest także odpowiedzi dobór mąki, w tym przypadku pszennej. Poniżej prezentujemy idealny naszym zdaniem przepis na kluski leniwe, dzięki czemy wyjdą one pyszne i idealnie miękkie. W połączeniu z masłem oraz cukrem stworzą pyszne danie, które sprawdzi się jako słodki obiad. Kluski leniwe to propozycja na lekki, ale zarazem sycący obiad, który przygotujemy w kilkanaście minut.
Kluski leniwe - przepis
- Do miski przełóż twaróg i rozdrobnij go widelcem lub przepuść przez praskę do ziemniaków.
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do sera i wymieszaj, a białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę i również przełóż do sera i delikatnie wymieszaj.
- Do dużego garnka nalej wody, lekko posól i doprowadź do wrzenia.
- Zanim woda się zagotuje, przygotuj stolnicę i oprósz ją lekko mąką.
- Zawartość miski podziel na 3-4 części. Suchymi i oprószonymi mąką rękami, formuj wałki o szerokości ok. 3 cm. Powstałe wałki możesz lekko spłaszczyć i zrobić nożem delikatne nacięcia (krateczka) dla ozdoby. Pokrój ciasto pod skosem, tak by powstały kluski o podobnym rozmiarze.
- Leniwe gotuj partiami na średnim ogniu. Po wypłynięciu na górę, po maksymalnie 1-2 minutach, wyciągnij je za pomocą łyżki cedzakowej na talerz.
- Podawaj z roztopionym masłem i posypane cukrem lub zarumienioną na maśle bułką tartą i cukrem/cynamonem.
Komentarze (0)