Jajka faszerowane marynowanymi pieczarkami

składniki

  • 6 jajek
  • 200g marnowanych pieczarek
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 3 łyżki majonezu
  • pieprz i sól
  • szczypiorek lub rzeżucha

Jajka faszerowane marynowanymi pieczarkami to świetna propozycja na Wielkanoc, ale równie dobrze można po nie sięgać przy wielu innych okazjach, bowiem bardzo efektownie prezentuje się na stole. Można je również serwować na śniadanie i kolację lub jako przekąskę. Są proste i szybkie w przygotowaniu, a do ich wykonania niepotrzebna jest duża ilości składników. Przepis na jajka faszerowane marynowanymi pieczarkami znajdziemy w wielu różnych wersjach, jednak najlepiej zacząć od najbardziej podstawowej wersji. Jest to jeden z szybkich przepisów, który z pewnością wywoła aprobatę amatorów kuchennych eksperymentów.

Jajka faszerowane marynowanymi pieczarkami - przepis

  1. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pozostaw do przestudzenia.
  2. Pieczarki odsącz, paprykę umyj, cebulę obierz, a następnie każdy ze składników posiekaj w drobną kostkę i przełóż do miseczki.
  3. Ostygnięte jajka przekrój wzdłuż i delikatnie wyjmij żółtka.
  4. Żółtka przełóż do reszty składników w miseczce, dodaj 3 łyżki majonezu, szczyptę soli i pieprzu.
  5. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aż powstanie jednolita masa.
  6. Puste połówki jajek ułóż na naczyniu, w którym będą serwowane, wypełnij przygotowanym farszem, za pomocą małej łyżeczki lub rękawa cukierniczego.
  7. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą.

komentarzy (0)
0 / 5 (0 głosów)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)