Frytki z batatów

Bataty to warzywo sprowadzone do Europy z Ameryki Południowej i Środkowej. Są ciekawym zamiennikiem tradycyjnych ziemniaków w diecie każdego z nas. Obecnie są coraz bardziej popularne i doceniane w różnych częściach świata, w tym Polsce ze względy na wartości odżywcze i niekwestionowane walory smakowe. Delikatnie słodki smak, soczystość, wyjątkowy aromat - oto ich cechy charakterystyczne. Zawierają dużo witamin: A, B6, C, PP, białka i błonnik. Znajdziemy tam również potas, żelazo. Same w sobie zawierają śladowe ilości tłuszczu. 100 gram batatów to zaledwie 85 kcal.

komentarzy (0)
4.5 / 5 (2 głosów)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)

PORADNIKI OD UGOTUJ.PL

Ugotuj.pl to serwis kulinarny, w którym znajdziesz najlepsze przepisy na obiad, sałatki, ciasta, drinki i wiele innych. Publikowane przepisy są sprawdzone i obszernie opisane wraz ze zdjęciami. Dzięki temu każdy amator gotowania będzie w stanie odtworzyć przepis u siebie w domu.

Ile gotować jajka na miękko i na twardo?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis sagittis ac ligula sed pretium. Cras quis dapibus nisi, non volutpat

ZOBACZ WIĘCEJ

Ugotuj.pl to serwis kulinarny, w którym znajdziesz najlepsze przepisy na obiad, sałatki, ciasta, drinki i wiele innych. Publikowane przepisy są sprawdzone i obszernie opisane wraz ze zdjęciami. Dzięki temu każdy amator gotowania będzie w stanie odtworzyć przepis u siebie w domu.