Duszaki (Prażonki)

składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 buraki czerwone
- 200g kiełbasy np. jałowcowej
- kilka liści kapusty
- pieprz i sól
Duszaki (nazywane również: prażonki, pieczonki, duszonki, prażuchy) są potrawą pochodzącą z terenu Zagłębia Dąbrowskiego w woj. śląskim. Podstawą przygotowania duszaków jest posiadanie żeliwnego kociołka z dokręcaną pokrywką, który następnie umieszcza się na ognisku lub tuż nad nim. W naszym przepisie dostosowaliśmy jednak to do warunków domowych i wykorzystujemy do ich przygotowania głębokiej patelni lub garnka z teflonem (powłoka nieprzywieralna) / garnak żeliwnego o szerokiej średnicy. Do przygotowania duszaków potrzebujemy: ziemniaki, kiełbasa, cebula, marchew, buraki oraz liście kapusty, które będą przydatne do wyłożenia nimi spodu patelni. Całość przed pieczeniem doprawiana jest obficie solą i pieprzem.
Duszaki - przepis
- Wszystkie warzywa obrać, a następnie pokroić w plasterki, natomiast cebulę w piórka. Kiełbasę również pokroić w plasterki.
- Spód naczynia (gęsiarka, duży płaski rondel z przykrywką) lekko skropić olejem lub oliwą i wyłożyć liśćmi kapusty. Kolejno warstwami układać pokrojone warzywa i kiełbasę. Najlepiej zacząć od ziemniaków i również na nich skończyć. Co którąś warstwę delikatnie posolić i popieprzyć. Można dodać ulubione przyprawy np. majeranek.
- Gdy naczynie będzie wypełnione w całości, przykryć liśćmi kapusty, a potem przykrywką.
- Całość dusić na wolnym ogniu ok. 45/60 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Doskonale komponuje się z czerwonym barszczem do popicia.
komentarzy (0)
0 / 5 (0 głosów)
Komentarze (0)