Domowe frytki

składniki

  • 1 kg dużych ziemniaków
  • 1 litr oleju
  • 1 łyżeczka soli

Frytki to jedna z najpopularniejszych przekąsek typu fast-food, którą zajadają się ludzie na całym świecie. A zastanawialiście się skąd pochodzą? Za miejsce ich powstania uważa się Belgię, a świadczą o tym belgijskie manuskrypty z 1781 roku, w których wspomniane są te przekąski. Ludzie zamieszkujący w pobliżu płynącej przez Walonię rzeki Mozy łowili małe rybki i smażyli je w głębokim tłuszczu. Zimą, gdy rzeka zamarzała, nie mogli ich łowić, więc kroili ziemniaki nadając im kształt rybek, a następnie je smażyli.

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie frytek nie jest żadną skomplikowaną procedurą, a jednak nierzadko zdarza się, że są one gumowate i bez smaku. Idealne domowe frytki to takie złociste, chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Frytki mają swoich fanów wśród najmłodszych, jak i dorosłych osób, a w niemal we wszystkich restauracjach czy barach oferowane są jako dodatek do dań głównych. I oczywiście, by je zjeść, można iść "na miasto", ale można je też przygotować samemu w domu!

Jak usmażyć idealnie chrupiące frytki, które pokochają wszyscy domownicy? To naprawdę nic trudnego! Sprawdź, jak zrobić je krok po kroku. Zanim przystąpimy do ich smażenia, warto zaopatrzyć się w dobre ziemniaki, które są sekretem udanych frytek. Do tej pozycji dedykowane będą ziemniaki mączyste, typu B, np. Irys czy Irga. To one zapewnią nam, wcześniej wspomnianą chrupkość z zewnątrz i miękki środek.

Frytki - przepis

  1. Ziemniaki obierz, umyj, a następnie pokrój w słupki o szerokości, nie większej niż 1 cm.
  2. Tak pokrojone ziemniaki przełóż na ok. 15/20 minut do miski z zimną wodą (można wrzucić kilka kostek lodu).
  3. Po upływie tego czasu zacznij nagrzewać olej w głębokim garnku.
  4. Wyjmij ziemniaki z miski i dokładnie je osusz, np. ręcznikiem papierowym.
  5. Na rozgrzany olej, wrzucaj osuszone ziemniaki (najlepiej partiami) i smaż ok. 15 minut, aż zrobią się rumiane.
  6. Wyciąg frytki (najlepiej łyżką cedzakową) na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  7. Posyp solą lub ulubionymi przyprawami i serwuj z ketchupem/majonezem.

komentarzy (1)
5 / 5 (1 głosów)

Dodaj komentarz

Komentarze (1)

Agata / 10 kwietnia 2024, 23:26
Najlepsze są domowe frytki. Kolor brązowawy - nostalgia... odpowiedz