Ciasto z truskawkami
składniki
- 700g truskawek
- 1 kostka masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 i 3/4 mąki tortowej
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru pudru
Są takie ciasta, które piecze się bez przepisu – z pamięci, z przyzwyczajenia, z serca. Ciasto z truskawkami to właśnie ten rodzaj wypieku. Kiedy zaczyna się sezon na truskawki, w domu od razu pachnie latem: ciepłem, beztroską i pierwszymi owocami z targu lub ogrodu. To ciasto piekły nasze mamy i babcie – lekkie, puszyste, z chrupiącymi brzegami i soczystymi owocami zatopionymi w środku. Ciasto z truskawkami idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy, na niedzielny deser lub po prostu wtedy, gdy chcesz poczuć smak czerwcowego słońca niezależnie od pory roku. Nie wymaga wyszukanych składników ani kulinarnych sztuczek – a jednak zachwyca miękkością, zapachem i tym, jak szybko znika z blachy. To ciasto można zrobić dosłownie w jednej misce – wystarczy mikser, kilka minut i dobre truskawki. Reszta dzieje się sama. A gdy już się upiecze, wystarczy lekki cukier puder na wierzch i... lato na talerzu gotowe.
Ciasto z truskawkami – przepis
- Do średniej wielkości naczynia wbij jajka, następnie dodaj cukier. Za pomocą miksera, ubijaj je do całkowitego rozpuszczenia cukru, aż powstanie gładka masa.
- W małym rondelku (na minimalnej mocy palnika) roztop kostkę masła. Poczekaj, aż nieco wystygnie.
- W czasie oczekiwania na masło rozgrzej piekarnik w opcji góra/dół do 180°C.
- Ostudzone masło powoli dolewaj do masy jajecznej, cały czas miksując.
- Po połączeniu powyższych składników mikser nie będzie już potrzebny.
- Do masy dodaj proszek do pieczenia oraz mąkę. Całość wymieszaj delikatnie, drewnianą łyżką.
- Wnętrze formy do pieczenia (25 × 25) lub tortownicy (24 cm), nasmaruj olejem i posyp bułką tartą.
- Umyj truskawki, osusz ręcznikiem papierowym i pozbądź się szypułek.
- Do formy równomiernie wlej masę, ułóż przygotowane truskawki.
- Piecz przez ok. 45/50 minut. Gdy ciasto się zarumieni, za pomocą wykałaczki sprawdź, czy jest gotowe w środku. Wbij ją w ciasto, jeśli wykałaczka jest sucha, ciasto się upiekło.
Komentarze (0)