Campari Spritz

Oryginalna receptura spritza, której początki sięgają lat dwudziestych i trzydziestych XX wieku i która jest przedmiotem sporu między Padwą, Wenecją i Treviso (krainą prosecco), zawierała w równych proporcjach wodę gazowaną i białe wino. Przepisu na ten koktajl nie należy mylić ze znacznie bardziej znaną odmianą tj. Aperol Spritz. W tym przepisie jednak przygotujemy Campari Spritz, który jest bardzo popularny w Wenecji Euganejskiej i północnych Włoszech, przygotowany z gorzkiego piwa o tej samej nazwie, od którego wziął się koktajl Campari. W porównaniu do drinka o nazwie Aperol Spritz smak wersji Spritz jest bardziej wytrawny ze względu na ziołowy smak Campari. Zawartość alkoholu jest również różna, bowiem Bitter Campari to 25%, a Aperol - 11%.
Campari Spritz to równie kultowy koktajl aperitifowy przyrządzany z Campari, Prosecco i wody gazowanej. Świeży i łatwy przepis do wykonania w zaledwie kilka minut.
Campari Spritz - przepis
- Do wcześniej przygotowanego kieliszka wlewamy jedną część Campari i dwie części Prosecco.
- Następnie dodajemy wodę gazowaną i kostki lodu, które wypełnią kieliszek.
- Na koniec wszystko mieszamy i dekorujemy plasterkiem pomarańczy. Campari Spritz gotowe!
Komentarze (0)