Bruschetta
składniki
- bagietka
- 3 pomidory malinowe
- liście bazylii
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Bruschetta to pyszna przystawka (przekąska) prosto ze słonecznych Włoch (powstała we Włoszech już w XV wieku, nie jest znana dokładna lokalizacja). Można przyrządzić ją w łatwy sposób, a efekt będzie zawsze zachwycający. Składania się z grzanki natartej oliwą i czosnkiem. W wersji tradycyjnej podawana jest z pomidorami pokrojonymi w kostkę i bazylią. Jednak aby uzyskać idealny efekt należy zwrócić uwagę na kilka ważnych szczegółów. Bagietka powinna być dobrze wypieczona i dobrej jakości (musi zachować chrupiącą konsystencję), stąd też bruschetta powinna być spożywana na krótko po jej zrobieniu.
Bruschetta – przepis
- Pomidory umyj, posiekaj w drobną kostkę i przełóż do miseczki.
- Ząbek czosnku przepuść przez praskę, bazylię umyj, osusz i pokrój w cienkie paseczki, a następnie całość przełóż do miseczki z pomidorami.
- Dodaj 2 łyżki oliwy, szczyptę soli oraz pieprzu i całość wymieszaj. Odstaw tak przygotowane pomidory na 10-15 minut, aby składniki się przegryzły.
- Bagietkę pokrój pod skosem na ok. 1-centymetrowe kromki, przypiecz w piekarniku lub na patelni, aż będą rumiane.
- Gdy tosty ostygną, natrzyj każdy czosnkiem, a potem nałóż przygotowane pomidory, polej delikatnie oliwą, posól/popieprz do smaku i gotowe.
komentarzy (0)
0 / 5 (0 głosów)
Komentarze (0)