Bruschetta

składniki

  • bagietka
  • 3 pomidory malinowe
  • liście bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

Bruschetta to pyszna przystawka (przekąska) prosto ze słonecznych Włoch (powstała we Włoszech już w XV wieku, nie jest znana dokładna lokalizacja). Można przyrządzić ją w łatwy sposób, a efekt będzie zawsze zachwycający. Składania się z grzanki natartej oliwą i czosnkiem. W wersji tradycyjnej podawana jest z pomidorami pokrojonymi w kostkę i bazylią. Jednak aby uzyskać idealny efekt należy zwrócić uwagę na kilka ważnych szczegółów. Bagietka powinna być dobrze wypieczona i dobrej jakości (musi zachować chrupiącą konsystencję), stąd też bruschetta powinna być spożywana na krótko po jej zrobieniu.

Bruschetta przepis

  1. Pomidory umyj, posiekaj w drobną kostkę i przełóż do miseczki.
  2. Ząbek czosnku przepuść przez praskę, bazylię umyj, osusz i pokrój w cienkie paseczki, a następnie całość przełóż do miseczki z pomidorami.
  3. Dodaj 2 łyżki oliwy, szczyptę soli oraz pieprzu i całość wymieszaj. Odstaw tak przygotowane pomidory na 10-15 minut, aby składniki się przegryzły.
  4. Bagietkę pokrój pod skosem na ok. 1-centymetrowe kromki, przypiecz w piekarniku lub na patelni, aż będą rumiane.
  5. Gdy tosty ostygną, natrzyj każdy czosnkiem, a potem nałóż przygotowane pomidory, polej delikatnie oliwą, posól/popieprz do smaku i gotowe.

komentarzy (0)
0 / 5 (0 głosów)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)