Bitki wołowe

składniki

  • 1 kg wołowiny (udziec, rozbratel)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki smalcu (najlepiej gęsi)
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól i pieprz

Tradycyjne bitki wołowe to kulinarny rarytas. Są proste w przygotowaniu, ale warto mieć na uwadze, że najlepiej smakują powoli duszone na małym ogniu. Najważniejszą rzeczą w tym daniu jest wysokiej jakości mięso wołowe (najlepiej sprawdzi się mięso z udźca wołowego, kupione w sprawdzonym miejscu, np. małym sklepie mięsnym, a nie w markecie). Po długim procesie duszenia wychodzą niesamowicie miękkie i delikatne. Wszystko to skąpane jest w ciemnym sosie. Jako danie obiadowe idealnie sprawdzą się podawane z ziemniakami i surówką lub kluskami śląskimi i czerwoną kapustą. Ta pyszna, tradycyjna i polska potrawa, z pewnością posmakuje zarówno młodszym, jak i starszym smakoszom. 

Bitki wołowe - przepis

  1. Wołowinę pokrój na ok. 1 cm plastry, a następnie każdy plaster rozbij tłuczkiem.
  2. Natrzyj mięso z dwóch stron szczyptą soli i pieprzu.
  3. Na patelni rozgrzej smalec i kolejno smaż każdy plaster mięsa z każdej strony, aż się zarumieni. Jeśli zajdzie taka potrzeba to podziel mięso na 2/3 tury. Ważne, by plastry na siebie nie zachodziły, bo wołowina zacznie się dusić, a nie smażyć.
  4. Tak przygotowane mięso, przełóż za pomocą widelca lub szczypiec do garnka i odstaw na bok. Nie wylewaj tłuszczu, na którym smażyło się mięso.
  5. Cebule i czosnek obierz, a następnie cebulę posiekaj w piórka, a czosnek w plasterki.
  6. Na tej samej patelni, wraz z tłuszczem pozostałym po smażeniu wołowiny, podsmaż cebulę, aż będzie złocista, a następnie dodaj czosnek i smaż przez kolejne 3 minuty.
  7. Całość przełóż do garnka z wołowiną, zalej 2 szklankami wrzątku, dodaj 3-4 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, szczyptę soli i pieprzu, a następnie gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (ok. 90 minut). W międzyczasie sprawdzaj, czy woda zbytnio nie wyparowała, jeśli tak, to uzupełnij wodę.
  8. W szklance wymieszaj łyżkę mąki z niedużą ilością zimnej wody, wlej zawartość szklanki do garnka z mięsem i sosem. Całość zamieszaj i gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje.
  9. Sprawdź smak i ewentualnie dopraw według uznania. Jeśli lubisz bardziej wyraziste smaki, to możesz dodać szczyptę chili.

komentarzy (0)
0 / 5 (0 głosów)

Dodaj komentarz

Komentarze (0)