Aperol Spritz

składniki
- 3 części Prosecco
- 2 części Aperol
- 1 część wody mineralnej (gazowanej)
- kostki lodu
- plasterki pomarańczy
Aperol Spritz to obecnie jeden z najpopularniejszych drinków serwowanych w słonecznej Italii. Idealne połączenie musującego wina, słodko-gorzkiego likieru i smaku pomarańczy. Podstawowa receptura, charakteryzująca się niezwykłą prostotą narodziła się w Veneto (Wenecja Euganejska) w XIX wieku. Na przestrzeni lat ewoluowała w liczne odmiany, gdzie najbardziej znana jest dziś wersja Aperol Spritz, przygotowywana z gorzkiego Aperolu. W 2011 roku ten konkretny przepis został oficjalnie zatwierdzony przez IBA (Międzynarodowe Stowarzyszenie Barmanów), które nadało mu nazwę "Venetian Spritz".
Aperol jest wynikiem siedmioletniej pracy braci Luigi i Silvio Barbieri, którzy odziedziczyli firmę produkującą likiery po swoim ojcu w 1912 roku. Ten ziołowy włoski alkohol został zaprezentowany po raz pierwszy w 1919 roku podczas międzynarodowych targów w Padwie. Na początku XXI wieku Aperol został przejęty przez Campari Group, a liczne reklamy sprawiły, że stał się ulubionym napojem milenialsów. Oryginalna receptura, stosowana do dziś, pozostaje tajemnicą, ale wiemy, że zawiera zarówno pomarańcze gorzkie, jak i słodkie, a także rabarbar i korzeń goryczki.
Aperol Spritz - przepis
Czego będziemy potrzebować, aby zrobić drink o nazwie Aperol Spritz? Mocno schłodzoną butelkę Prosecco (750 ml lub 1 litr). Kolejnym składnikiem będzie Aperol (najczęściej są sprzedawane w butelkach o pojemności 500 bądź 750 ml). Trzecim elementem będzie schłodzona woda sodowa (woda mineralna gazowana lub tzw. mocny/silny gaz). Do tego kostki lodu i świeża pomarańcza.
Do przygotowania Aperol Spritz potrzebne będą trzy składniki: Aperol, Prosecco oraz woda mineralna (gazowana). Warto również mieć przy sobie kostki lodu oraz pomarańcze. Sam przepis jest bardzo prosty i warto zastosować zasadę 3 : 2 : 1. Co to oznacza? Na początek do kieliszka wrzucamy kilka kostek lodu. Następnie przy pomocy kieliszka odmierzamy kolejno: 3 części Prosecco, 2 części Aperol oraz 1 część wody mineralnej (gazowanej). Na naszym przykładzie użyliśmy kieliszka barmańskiego, którego większa połowa ma 50 ml. Zatem w prostym przeliczeniu użyte zostało: 150 ml Prosecco, 100 ml Aperol oraz 50 ml wody mineralnej gazowanej. Całość składników należy wlać kolejno do kieliszka, a na sam koniec, zamieszać, aby składniki połączyły się. Ostatnim krokiem będzie dekoracja, do której polecamy użyć 3-4 połówek pokrojonej pomarańczy.
Tradycja nakazuje, aby Aperol Spritz poadwać w dużych kieliszkach do wina. Aperol klasyfikuje się jako aperitif, dzięki temu idealnie sprawdzi się przed posiłkiem - pobudzi nasz apetyt.
Komentarze (1)