Zupa z kaczki

Zupa z kaczki
Azjatycka zupa z kaczki z kapustą pekińską
60 MIN
3/10
  • 125 g chudej kaczej piersi
  • 225 g kapusty pekińskiej
  • 850 g bulionu drobiowego
  • 1 łyżka wytrawnego sherry lub wina ryżowego
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku, żmiażdzone
  • 1 łyżka ziarna sezamowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki

Co przygotować?

  • duży garnek
  • ostry nóż
  • patelnia lub wok

Przygotowanie

Usunąć skórę z piersi kaczki i mięso drobno pokroić w kostkę. Ostrym nożem posiekać kapustę pekińską, następnie w dużym garnku zagotować bulion. Dodać do bulionu sherry lub wino ryżowe, sos sojowy, mięso z kaczki i kapustę pekińską, wszystko dobrze wymieszać. Zmniejszyć temperaturę i gotować na małym ogniu przez 15 minut. Następnie dodać czosnek i gotować przez następne 15-20 minut, aż kaczka będzie miękka. Na ogrzanej ciężkiej patelni lub w woku, rozgrzać ziarno sezamowe i prażyć, cały czas mieszając, bez dodatku tłuszczu. Do zupy dodać ziarno, olej sezamowy oraz pietruszkę. Przelać zupę do ogrzanych miseczek i podawać. Dla smaku posypać zupe posiekanym szczypiorkiem.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE