Kisielek śmietankowy

Kisielek śmietankowy
domowej roboty kisiel
30 MIN
2/10
  • 1 i 1/2 słodkiej śmietany
  • laska wanilii
  • gorzkie migdały
  • mąka ziemniaczana

Co przygotować?

  • rondel

Przygotowanie

Szklankę słodkiej śmietany wlać do rondelka, wsypać 2 łyżki cukru, dodać laskę wanilii, gorzkich migdałów i zagotować. Gdy śmietana zawrze zrobić zasmażkę ze słodkiej śmietany i mąki. Na wolnym ogniu wlewać nasz "zagęstnik" i ciągle mieszać. Chwilę jeszcze pogotować i porozlewać w naczynia. Odczekać, aż ostygnie i można podawać. Doskonale smakuje z owocami, np. malinami czy truskawkami, lub po prostu z syropem malinowym.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE