Gęś pieczona

Gęś pieczona
Pieczona przez ponad trzy godziny, pyszna gęś nadziewana jabłkami.
>60 MIN
3/10
  • 1 gęś
  • 3-4 jabłka
  • 2-3 łyżki soli

Co przygotować?

  • naczynie żaroodporne

Przygotowanie

Gęś dokładnie umyć, gdy wyschnie wetrzeć sól wewnątrz i zewnątrz oraz majeranek (tylko do środka). Obrać jabłka, pokroić w ćwiartki i wsadzić do środka. Gęś zaszyć i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Nagrzać piekarnik do 220°C i piec mięso tak przez 40 minut, polewając co jakiś czas własnym sosem, który się wyłonił. Następnie zmniejszyć temperaturę do 140°C i piec przez około 3 godziny. Przed podaniem gęsi, wyjąć jabłka i polać ją własnym sosem. Dobrze smakuje również gęś nadziewana ziemniakami, gdyż kartofle przesiąknięte smalcem, smakują wybornie. Smalec gęsi, jeżeli ma być użyty do chleba, przesmażyć z solą i majerankiem, a po usmażeniu, przecedzić przez sito.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE