Domowy makaron

Domowy makaron
Domowy, własnoręcznie zrobiony makaron.
30 MIN
3/10
  • 0.5 kg mąki pszennej
  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • przegotowanej wody

Co przygotować?

  • stolnicę
  • nóż
  • garnek

Przygotowanie

Pół kilo mąki zagnieść czterema jajami, ze szczyptą soli i odrobiną wody. Zagniatać tak długo, dopóki wszystkie składniki połączą się dokładnie. Na stolnicy rozsypać trochę maki i rozwałkować jak najcieniej i pozostawić na pół godziny, aby ciasto przeschło. Następnie kroić jak najcieńsze paseczki i również pozostawić, aby przeschły. Na 15 minut przed obiadem, zagotować osoloną wodę z odrobiną oleju, wrzucić makaron i gdy wypłynie na wierch - odcedzić na durszlaku i umieścić w wazie, po czym zalać np. rosołem. Makaron smaczniejszy gotowany na rosole, ale rosół już nie będzie tak "czysty".

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE