Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa
Zupa na bazie szczawiu, podawana zazwyczaj z jajkiem ugotowanym na twardo.
>60 MIN
4/10
  • rosół/bulion
  • 1 kg szczawiu
  • śmietana słodka
  • 4 żółtka
  • 50 g masła
  • 4 jaja ugotowane na twardo

Co przygotować?

  • wazę
  • garnek do gotowania

Przygotowanie

Tradycyjnie - ugotować rosół, najlepiej na mięsie wołowym lub wieprzowym. Pokroić w kostkę warzywa (włoszczyznę), poszatkować szczaw, który poddusić w maśle z odrobiną rosołu lub bulionu i dolać do garnka. Cztery żółtka wymieszać ze śmietaną i dolać do zupy, w trakcie mieszając, aby zupa nie zważyła się. Trzymać na małym ogniu do pierwszego zagotowania się. Do takiej zupy, podaje się jaja faszerowane lub na twardo ugotowane. Alternatywnie można ugotować jaja w koszulkach na miękko ugotować od razu w zupie.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE