Barszcz wołyński

Barszcz wołyński
Zupa zaprawiana, w której skład wchodzą buraki, kapusta świeża. Może zawierać kawałki gotowanego mięsa (wołowiny lub wieprzowiny).
>60 MIN
5/10
  • 0.5 kg buraków
  • 0.5 kg mięsa wołowego z kością
  • włoszczyzna
  • 2-3 cebule
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • śmietana kwaśna
  • 4 pomidory
  • masło

Co przygotować?

  • wazę
  • garnek do gotowania

Przygotowanie

Ugotować rosół na mięsie wołowym. Oddzielnie ugotować buraki i główkę kapusty. Następnie kapustę pokroić w ćwiartki, buraki w paseczki i włożyć do rosołu. Cztery pomidory poddusić na maśle i wlać do zupy, aby przydusiło się jeszcze z pół godziny. Do wazy dać cztery łyżki - młodej, kwaśnej śmietany, a lejąc zupę mieszać łyżką, aby śmietana połączyła się z barszczem. Mięso z rosołu pokroić w kostkę i również dorzucić. Można taką zupę podać bez śmietany, ale rosół powinien być esencjonalny.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE