Stek z karkówki

Stek z karkówki
Stek z karkówki - danie idealnie nadające się do przygotowania na grillu.
60 MIN
5/10
  • 500 g steków z karkówki
  • 1 cytryna

Co przygotować?

  • Grill

Przygotowanie i smażenie mięsa

Stek z karkówki - danie idealnie nadające się do przygotowania na grillu. Do tego będziemy potrzebowali najlepiej grilla z rusztem z wąskimi szczelinami. Steki należy opiekać na dość mocnym ogniu zarówno z jednej jak i drugiej strony. To pozwoli zachować soczystość mięsa. Karkówkę należy podpiecz do zrumienienia, a następnie przełożyć mięso w taką część grilla, gdzie żar będzie dużo mniejszy, aby mięsiwo mogło dobrze wypiec się w środku. Całość procesu grillowania powinna trwać ok. 30-40 minut, zależnie od nasilenia ognia i żaru.

Po upieczeniu naszego steku z karkówki przekładamy go na talerz i delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny. Nada to wyrazistego smaku potrawie.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE