Pasztet z soczewicy

Pasztet z soczewicy Pasztet z soczewicy Pasztet z soczewicy Pasztet z soczewicy Pasztet z soczewicy Pasztet z soczewicy
Pasztet na bazie soczewicy.
>60 MIN
5/10
  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka masła
  • 0,5 pora (biała część)
  • 2 cebule
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 jajka
  • przyprawy - sól.pieprz,papryka słodka

Co przygotować?

  • Papier do pieczenia
  • Keksówka 22x11 cm
  • Patelnia
  • Blender
  • Tarka

Przygotowanie

Soczewicę płuczemy i gotujemy w 2 szklankach wody przez 20-30 minut na pure. Na maśle, na patelni zeszklić cebulę. Startą na tarce marchew i czosnek, pokrojoną pietruszkę i por, dodać do zeszklonej patelni - wszystko dusić do miękkości. Blenderem zmiksować ostudzoną soczewicę wraz z pozostałymi uduszonymi na patelni warzywami. Przyprawiamy według uznania. Do całej masy dodajemy roztrzepane jajka, mieszkamy masę i wykładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w temperaturze 200 °C.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE