Pikantny kurczak Buffalo

Pikantny kurczak Buffalo
Pyszna pikantna przystawka. "Palce" Buffalo.
30 MIN
4/10
  • 4 piersi z kurczaka
  • 1/4 szklanki maki
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 2 jaja
  • 1 łyżka wody

Co przygotować?

  • miskę
  • deskę do krojenia

Przygotowanie

Najpierw do małej miseczki wsyp czosnek w proszku, pieprz cayenne, pół łyżeczki soli i bułki tartej - całość wymieszaj. Piersi z kurczaka pokroić w dość grube paski. Obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w naszej mieszance przypraw. Odstawić do lodówki na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do 205°C i na lekko oliwioną blachę (najlepiej popsikać sprayem typu non-stick), położyć kawałki kurczaka. Piec około 8 minut z jednej strony, po czym przewrócić je na drugą stronę i trzymać w piekarniku jeszcze przez około 12 minut. "Palce" kurczaka Buffalo doskonale smakują z dipem, np. salsą pomidorową lub z sosem czosnkowym.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE