Biały chleb Amiszów

Biały chleb Amiszów
Nazywany chlebem szczęścia o wspaniałym smaku, a co najważniejsze - prosty do zrobienia.
60 MIN
4/10
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 2/3 szklanki białego cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 oleju roślinnego
  • 800 g mąki chlebowej

Co przygotować?

  • stolnicę
  • miskę

Przygotowanie

Do dużej miski nalać ciepłej wody i wsypać cukru, mieszać do momentu, aż się rozpuści, a następnie dodać drożdże, ponownie mieszając. Odstawić na kilka minut i poczekać, aż zrobi się z tego pianka. Do drożdży dodać soli oraz oleju. Wsypać mąki i całość mieszać, następnie na stolnicy wyrabiać ciasto, do momentu, aż będzie odchodziło samo od ręki. Do wysmarowanej oliwą miski, umieścić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, około godziny. Ciasto ponownie wyrabiać na stolnicy, podzielić na pół i uformować dwa bochenki chleba. Piec w naoliwionych foremkach w 175 ° C przez 30 minut.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE