Purée czosnkowe

Purée czosnkowe
Ziemniaki gotowane w bulionie z dodatkiem czosnku, śmietany, szczypiorku i masła.
60 MIN
3/10
  • 2 litry bulionu z kurczka
  • 2 kg ziemniaków
  • 5 ząbków czosnku, posiekanych
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • szczypior, posiekany
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki stopionego masła

Co przygotować?

  • garnek do ugotowania ziemniaków
  • ubijak do ziemniaków

Przygotowanie

Do garnka wlać dwa litry bulionu drobiowego, dodać obrane ziemniaki i gototować do momentu, aż staną się miękkie. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić, aby nieco ostygły. Następnie ubić nasze "pyry" z posiekanym czosnkiem, ze śmietaną kremówką, kwaśną śmietaną, szczypiorkiem i masłem. Można również dodać usmażonego boczku - skwarki. Należy również doprawić do smaku solą i pieprzem. Nieco podgrzać i można podawać.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE