Naleśniki waniliowe

Naleśniki waniliowe
Pyszne naleśniki z nutką wanilii
30 MIN
3/10
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 3 żółtka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek roztopionego masła
  • olej roślinny

Co przygotować?

  • patelnię
  • miskę
  • mikser

Przygotowanie

W dużej misce zmiksuj mleko, żółtka i wanilię, następnie dosyp mąki, cukru, soli i roztopionego masła. Całość mieszaj do momentu uzyskania jednolitej masy. Ciasto na naleśniki odstaw na 10-15 minut do lodówki. Po tym czasie, rozgrzej patelnię na średnim ogniu, nalej kilka kropel oleju roślinnego i rozprowadź pędzlem po całości. Wlać około pół chochli ciasta na patelnię, aby przykryć całą jej powierzchnię. Gdy naleśnik będzie powoli odchodził, przerzuć na drugą stronę i smaż przez około 2 minuty. Dodatki wedle własnego uznania, mogą to być owoce, kremy czekoladowe, dżemy itd. Smacznego!

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE