Zupa szparagowa

Zupa szparagowa
Idealna, smaczna - zupa sezonowa.
60 MIN
4/10
  • 1/2 kg szparagów, pokrojone w 1cm kawałki
  • 2 cebule, posiekane
  • 1/2 l bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Co przygotować?

  • rondel
  • blender

Przygotowanie

Do dużego garnka wsadzić szparagi, pokrojoną cebulę i wlać pół szklanki bulionu. Przykryć i doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu bez przykrycia do momentu, aż szparagi zmiękną, około 12 minut. Następnie blendujemy całość, aby uzyskać puree. Na rondelku roztopić masło, dodać mąki, soli i pieprzu, cały czas mieszać przez około 2 minut. Następnie dolać resztę bulionu, zwiększyć ogień, stale mieszać i gotować do momentu wrzenia. Dodać naszą "zasmażkę" do puree oraz dolać mleka. W misce nalać kwaśnej śmietany i odrobinę soku z cytryny, dodać naszą zupę i całość wymieszać - od razu podając do jedzenia.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE