Szaszłyk po azjatycku

Szaszłyk po azjatycku
Pyszna wieprzowina na patyku, przyprawiona w azjatyckich klimatach.
60 MIN
5/10
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki zielonej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 kg schabu bez kości
  • 1 kostka rosołowa
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 6 dużych pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 12 pomidorów koktajlowych
  • ananas

Co przygotować?

  • miseczka do marynaty
  • grill

Marynata

W płytkim naczyniu wymieszaj sos sojowy, oliwę z oliwek, 1 posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz. Dodaj pokrojoną w kostkę wieprzowinę, wymieszaj całość i odstaw do lodówki na 3 godziny.

Sos

Do rondelka wlej odrobinę wody, dodaj kostkę rosołową, mąkę ziemniaczaną, 2 łyżki sosu sojowego, brązowego cukru, 2 posiekane ząbki czosnku i zmielonego imbiru. Doprowadź do wrzenia cały czas mieszając, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Przygotowanie

Rozgrzej grilla, na patyki nabijaj na przemian: mięso, pieczarki, papryka czerwona/zielona, cebula, pomidory i ananasa. Piecz na ruszcie przez około 15 minut, przewracając w między czasie na drugą stronę. Na talerz nałóż ryż, na to szaszłyka i polej wcześniej przygotowanym sosem.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE