Rigatoni z kurczakiem po włosku

Rigatoni z kurczakiem po włosku
Piersi kurczaka w sosie włoskim z makaronem Rigatoni.
60 MIN
5/10
  • 75g masła
  • 1 puszka pomidorów
  • paczka makaronu Rigatoni
  • 2 łyżeczki przyprawy włoskiej
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 1/4 dużej, czerwonej papryki
  • 1 szklanka z tartego parmezanu
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta pieprzu

Co przygotować?

  • garnek do ugotowania makaronu
  • patelnię

Marynowanie

Umyć piersi z kurczaka i pokroić w kostkę lub paski. Umieścić mięso w misce i posypać solą, pieprzem, papryką słodką, przyprawą włoską i polać całość olejem. Mięso wymieszać z marynatą i umieścić w lodówce na 30 minut.

Makaron

Do gotującej się, osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek - wsypujemy makaron. Gotujemy go przez 8-10, do momentu uzyskania konsystencji al dente. Odcedzić go na dużym durszlaku i zalać zimną wodą, aby nie sklejał się.

Przygotowanie

Na średnim ogniu, rozpuścić masło i wrzucić wcześniej przygotowane mięso. Smażyć przez około 15 minut. Dodać puszkę pomidorów, pokrojoną w paski paprykę i doprawić solą oraz cukrem. Dla ostrzejszego smaku można dosypać papryki ostrej. Na sam koniec dosypać parmezan i od razu podawać na talerz, dekorując wcześniej natką pietruszki.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE