Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara
Specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
60 MIN
5/10
  • 1/2 tartego parmezanu
  • 4 jaja
  • 1/4 szklanki wytrawnego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula posiekana
  • 0.5 kg pokrojonego boczku w kostkę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 paczka makaronu spaghetti
  • szczypta soli i pieprzu
  • świeża natka pietruszki - posiekana

Co przygotować?

  • garnek do ugotowania makaronu
  • patelnię

Makaron

W dużym garnku wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek - dodać makaronu spaghetti. Gotować, aż będzie al dente. Zalać zimną wodą i odstawić.

Boczek

Na dużej patelni przesmażyć pokrojonego w kostkę boczku, po chwili dodać również cebuli. Smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli. Na sam koniec dorzucić posiekanego czosnku i dolać odrobinę wina - dusić jeszcze przez 2-3 minuty.

Przygotowanie

Rozgrzać ponownie patelnię z przesmażonym boczkiem, dodać makaron spaghetti i mieszać, żeby makaron nie był posklejany. Roztrzepać jajka i wlać na patelnię. Smażyć do momentu, aż jajka trochę się zetną. Szybko dosypać parmezanu, doprawić solą i pieprzem do smaku (pamiętając, że boczek i parmezan są słone). Danie podawać natychmiast z posypaną natką pietruszki na wierzchu oraz dodatkowym parmezanem na stole.
KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE