Chlebek Naan kokosowy

Chlebek Naan kokosowy
Pyszny chlebek o smaku kokosowym, idealny dodatek do past.
60 MIN
5/10
  • 1 łyżeczka suszonych drożdzy
  • 1 łyżczeka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • sól
  • pieprz

Co przygotować?

  • miska
  • folia spożywcza
  • wałek co ciasta
  • blacha do pieczenia

Przygotowanie

Mieszamy wszystkie składniki ze sobą i zagniatamy, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto. Formujemy kulę, zawijamy ciasto w folię spożywczą i odstawiamy na min. 30 minut do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na 4 równe kawałki. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 250°C. Przekładamy placki na blachę wyłożoną pergaminem, zwilżamy każdy z nich odrobiną oliwy lub roztopionym masłem i wkładamy na wysoką półkę na 2-3 minuty, aż placki staną się rumiane i powstaną pęcherzyki powietrza. Nie trzymamy chlebków za długo bo nie będą miękkie i elastyczne tylko staną się kruche.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE