Kurczak z Curry Korma

Kurczak z Curry Korma
Kurczak w paście Korma
60 MIN
6/10
  • 4 podudzia z kurczaka ze skóra
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 pęczek kolendry
  • garść świeżego szpinaku
  • PASTA KORMA
  • 3 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 1 łyżeczka chilli
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 2 nasiona kardamonu
  • sól

Co przygotować?

  • patelnię
  • blender

Pasta Korma

Do głębokiej patelni wlewamy oleju i podsmażamy wszystkie składniki na pastę curry korma, aż wydobędzie się z nich aromat i smak. Następnie całość zmiksować na jednolitą masę.

Przygotowanie

Na rozgrzanej patelni z olejem kładziemy kurczaka skórą do dołu. Smażymy do momentu, gdy mięso będzie złociste i chrupiące. Następnie obracamy i smażymy przez 2-3 minuty na drugiej stronie. Dodajemy wcześniej przygotowaną pastę curry korma i smażymy jeszcze przez kilka minut. Następnie dodajemy puszkę pomidorów oraz wlewamy mleczko kokosowe - zostawiamy do podduszenia przez 25 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Wrzucamy posiekany szpinak i mieszamy. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy posiekaną kolendrą. Danie podajemy z ryżem lub chlebkiem Naan kokosowym.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE