Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku Kurczak po chińsku Kurczak po chińsku Kurczak po chińsku Kurczak po chińsku Kurczak po chińsku Kurczak po chińsku Kurczak po chińsku Kurczak po chińsku Kurczak po chińsku Kurczak po chińsku Kurczak po chińsku Kurczak po chińsku Kurczak po chińsku Kurczak po chińsku Kurczak po chińsku Kurczak po chińsku Kurczak po chińsku Kurczak po chińsku Kurczak po chińsku Kurczak po chińsku Kurczak po chińsku
Kawałki piersi z kurczaka z dodatkiem sosu sojowego.
60 MIN
7/10
  • sos sojowy
  • pierś z kurczaka
  • por
  • pieczarki
  • cebula
  • marchewka
  • cukier
  • brokuły
  • czosnek
  • imbir
  • chilli
  • papryka słodka

Co przygotować?

  • Wok
  • chochlę

Krojenie warzyw

Najważniejszą rzeczą jest pokrojenie wszystkich warzyw w kostkę lub w paski. W daniach z Woka jest to najbardziej czasochłonna czynność, gdyż samo smażenie na najwyższym ogniu trwa bardzo krótko.

Przygotowanie

Na rozgrzany Wok wlewamy oleju sezamowego, następnie pokrojoną mieszankę czosnku, imbiru i chilli. Po dwóch minutach, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Gdy mięso znacznie się przesmaży, dorzucamy sporą ilość cebuli oraz posypujemy papryką słodką. Gdy cebula zmięknie dodajemy marchewkę, por, pieczarki i brokuły do reszty. Posypujemy cukrem i dodajemy do smaku sosu sojowego. Wszystko smażymy jeszcze przez około 5 minut. Danie najlepiej podawać z ryżem i surówką, np. z kapusty pekińskiej.

KOMENTARZE
REKLAMA
WSZYSTKIE PRAWA ZASTRZEŻONE